Wat is maintenance?

Maintenance betekent onderhoud. Zonder goed onderhoud staat de wereld binnen de kortste keren stil. Om als fabriek of energiecentrale te kunnen blijven produceren moeten de installaties in topconditie blijven. Onderhoudstechnici zijn binnen het bedrijf verantwoordelijk voor het in goede staat houden van de (zeer kostbare) installaties.

Wat doet een onderhoudstechnicus?

De maintenance technician of onderhoudstechnicus voert onderhoudswerkzaamheden uit in de fabriek. Deze kunnen vooraf gepland zijn of direct uitgevoerd worden in geval van storing. De maintenance technician werkt hierbij nauw samen met de operator. Zij overleggen wat het probleem is en bespreken de beste oplossing zodat de operator de installatie weer snel en goed kan besturen. Belangrijk is dat je de storing analyseert en zo oplost dat deze in de toekomst niet meer voorkomt.

Waar werkt een onderhoudstechnicus?

Je werkt door de gehele fabriek, daar waar de machines staan. Je hebt niet echt een vaste plek. Natuurlijk wil je je werk veilig doen. Daarom houd je je aan veiligheidsregels. Zo draag je meestal beschermende kleding, zoals een helm of schoenen met stalen neuzen, en ga je voorzichtig met de machines en gereedschappen om.
Op de bedrijvenpagina vind je meer informatie over de bedrijven waar je als onderhoudstechnicus aan de slag kunt.

Wat kan een onderhoudstechnicus verdienen?

Een beginnend werktuigbouwkundig monteur verdient ongeveer € 1.700,- bruto per maand. Als je meer ervaring hebt, kan dit uitlopen tot wel € 2.800 bruto per maand, afhankelijk van je niveau. En word je opgeroepen tijdens een wachtdienst, dan krijg je daarvoor extra toeslagen

Wanneer moet een onderhoudstechnicus werken?

Normaal gesproken werk je gewoon overdag. Maar als je in een fabriek werkt die 24 uur per dag doordraait, dan heb je ook wel eens wachtdienst. Dat betekent dat je 's avonds en/of in het weekend thuis bereikbaar moet zijn, voor het geval dat er iets misgaat. Dan moet je namelijk zo snel mogelijk naar de fabriek komen om bijvoorbeeld een storing op te lossen.

Welke mogelijkheden heb ik na mijn opleiding tot onderhoudstechnicus?

Het beroep maintenance technician kun je op verschillende niveaus uitvoeren, afhankelijk van de opleiding die je gevolgd hebt. Hoe hoger het niveau, des te meer taken en verantwoordelijkheden je hebt. Als je veel ervaring hebt of een extra opleiding volgt, kun je doorgroeien naar een functie als topmonteur of groepsleider. Ook kun je werkvoorbereider/planner worden. Dan zorg je ervoor dat de monteurs van jouw afdeling op de juiste plek én op het juiste moment aan het werk gaan.


Wat is het Maintenance College?

Wat is het Maintenance College?

Het Maintenance College is geen aparte school, maar een uitstroomrichting binnen enkele bestaande opleidingen bij de scholen Techniek College Rotterdam en het Scheepvaart & Transport College (STC). Binnen het Maintenance College werken deze scholen intensief samen met de chemische-, petrochemische- en onderhoudsbedrijven uit de regio Rijnmond. De scholen verzorgen de opleidingen en de bedrijven bieden stageplaatsen aan en helpen bij de inrichting, promotie en inhoud van de opleiding.

Waarom het Maintenance College?

Binnen de procesindustrie en (petro)chemische sector is goed onderhoud van installaties van groot belang. Het bedrijfsleven is dan ook continu op zoek naar goede onderhoudstechnici. Doordat te weinig jongeren kiezen voor deze opleiding en daarnaast veel oudere werknemers binnen de bedrijven met pensioen gaan ontstaat er een groot tekort aan onderhoudstechnici.

In 2006 is daarom het Maintenance College opgericht met als doel om voldoende jongeren te laten  instromen op de onderhoudsopleidingen van de drie MBO-scholen. Binnen het Maintenance College werkt het bedrijfsleven samen met de scholen bij de werving van nieuwe leerlingen en zijn deelnemers aan de opleiding verzekerd van een stageplaats en (bij het behalen van een diploma en onder voorbehoud van substantiële wijzigingen in de economische omstandigheden in het Rotterdamse haven- en industriegebied) een baan.

Welke opleidingen?

Maintenance College als volledige opleiding

 

Wanneer je je opleiding wilt volgen bij het Scheepvaart en Transport College (STC)
Bij de opleiding (Allround) Operationele Techniek (AOT) neem je vanaf leerjaar 1 neem je deel aan het Proces- en Maintenance College. Na je tweede jaar maak je een keuze voor een uitstroomprofiel. Kies je voor "bedienen en bewaken" dan maak je gebruik van de route Procescollege. Kies je voor "onderhoud" dan maak je gebruik van de route Maintenance College. Je haalt zodoende je diploma als:

 

Wanneer je je opleiding wilt volgen bij het Techniek College Rotterdam
Bij de maintenance-opleiding van het Techniek College Rotterdam neem je vanaf het eerste leerjaar deel aan het Maintenance College.Je volgt dan de opleiding tot onderhoudsmonteur of onderhoudstechnicus. Gedurende je opleiding kan je je specialiseren binnen Elektrotechniek of Werktuigbouw. Je haalt zodoende je diploma als:

Welke scholen?

Scheepvaart & Transport College

Het Scheepvaart & Transport College in Brielle is een kleine locatie van de STC Group.  De locatie in Brielle biedt de opleiding Algemene Operationele Techniek (AOT) aan en is volledig gericht op technische opleidingen. De docenten hebben niet alleen veel theoretische kennis maar hebben ook veel praktijkervaring. Veel docenten hebben vroeger in de Procesindustrie gewerkt. Naast Brielle kan ook in Rotterdam gestart worden met de opleiding.

Bij het Scheepvaart & Transport College in Brielle kan je voor onderhoudsberoepen (maintenance).de volgende opleidingen volgen:


Wanneer je start met één van de bovengenoemde opleidingen neem je automatisch deel aan het Proces- of Maintenance College.

Techniek College Rotterdam

Binnen de opleidingen van het Techniek College Rotterdam kun je op verschillende manieren deelnemen aan het Maintenance College. Het Techniek College Rotterdam biedt specifieke  maintenance opleidingen aan:


Daarnaast is het mogelijk om binnen de opleiding Middenkader Engineering (Werktuigbouw of Electrotechniek) je na twee jaar te specialiseren in de onderhoudssector. Bij een keuze voor een dergelijke specialisatie bestaat de mogelijkheid om de laatste twee jaar van je opleiding deel te nemen aan het Maintenance College.

Meer informatie is te vinden op de site: www.techniekcollegerotterdam.nl


STC Brielle
Kerkhoekstraat 1
3232 AE  Brielle
link naar de website
 
 
RDM Campus
RDM Kade 59
3089 JR Rotterdam
link naar de website
 

Oefen- en praktijklocaties

Deelnemers aan het Proces- en Maintenance College maken gebruik van state-of-the-art oefen- en praktijkomgeving.

Oefenfabriek in Brielle

De Oefenfabriek in Brielle is naast de vestiging van het STC in Brielle gebouwd. De Oefenfabriek bevat een controle kamer en negen units die met elkaar verbonden zijn. In de oefenfabriek kan je rustig oefenen met de verschillende processen en word je goed voorbereid op de echte processen bij de bedrijven.
Op oefenfabriek.nl vind je meer informatie over de Oefenfabriek.

RDM Campus in Rotterdam Heijplaat

In de grote machinefabriek van de voormalige scheepswerf RDM is een modern centrum voor technologische vernieuwing ingericht. Op deze locatie leer je theorie en doet praktijkvaardigheid op in een inspirerende en praktische leeromgeving. Je krijgt de beschikking over de modernste machines, apparatuur en gereedschappen.

In de opleiding werk je samen met studenten van andere MBO of HBO opleidingen en met de bedrijven die verbonden zijn aan de RDM Campus.  Het bedrijfsleven weet dat studenten die zijn opgeleid op de RDM Campus uitstekende vakmensen zijn. Je kunt er daarom op vertrouwen een goede baan te vinden na je opleiding.
Op rdmcampus.nl vind je meer informatie over de RDM Campus.

Overzichtsfoto van de controlekamer in de Oefenfabriek te Brielle

 

Inrichting van de het Onderhoudspracticum op de RDM campus